Queerseminariet: Gurlesque

by on Nov.21, 2010

[If you live in Sweden, go to Aylin’s talk on the gurlesque:]

Time
Wednesday, November 24 · 6:00pm – 8:00pm
Location Humanistiskt centrum, Engelska parken, Uppsala Universitet Lokal: 6-0031
Created By
Queerseminariet vid Uppsala universitet
More Info Gurlesque: queer litterär femininitet

Gurlesque är en estetik om flickor i många åldrar och former. Om tyllkjolar, spyor och sexualitet. Om överdrifter, performativitet och grotesker. Och mycket mer. Den har utvecklats lite varstans, bland annat i antologin Gurlesque: the new grrly, grotesque, burlesque poetics (2010) där redaktörerna Lara Glenum och Arielle Greenberg samlat några av dess amerikanska poetiska och konstnärliga uttryck. Gurlesken dansar också runt i den svenskspråkiga samtidslitteraturen hos till exempel Monika Fagerholm, Sara Stridsberg och Eva-Stina Byggmästar men också i ännu opublicerad litteratur. Under seminariet samtalar Aylin Bloch Boynukisa, genusvetare, och Maria Margareta Österholm, doktorand i litteraturvetenskap med genusinriktning vid Uppsala universitet, om gurlesque-estetiken utifrån ett antal teoretiska och skönlitterära texter.
Ordförande: Maria Margareta Österholm

Seminariet arrangeras av Queerseminariet vid Uppsala Universitet, Litteraturvetenskapliga institutionen och nätverket FlickForsk!

Om ni har några frågor hör av er till: maria.margareta.osterholm@gender.uu.se

Varmt välkomna! Och stanna gärna på postseminariet efteråt.

No comments for this entry yet...

Comments are closed.